piratencultuur is cultureel erfgoed

Op bezoek bij: Station Buitenzorg in Oost-Groningen

Al meer dan 40 jaar een piraat. Hoewel zijn vader ook een vaste piraat bezocht, kwam de liefde voor de geheime zender van buiten. Van de straat, waar Buitenzorg als 11-jarig jochie de stratenmakers hoorde genieten van de muziek. Kort daarna kreeg hij uit de fotowinkel zijn eigen zendertje. Een zender op 9 volt, waarmee hij wel 3 straten verder kwam. Het was het begin van een hobby die niet meer te stoppen is.

Nu, ruim 40 jaar later, is het zenden grotendeels verleden tijd. In 2003 was hij een van de eersten die draaide op internet. Toen was het nog leuk, omdat er maar weinig zenders op internet te vinden waren en er nog veel verzoekjes binnen kwamen. 24 uur per dag, 7 dagen per week werd er uitgezonden. In 2011 stopte hij met het draaien op internet. Er waren teveel piraten op internet en daarmee ging het contact met de luisteraar steeds verder verloren.

Het contact met de luisteraar, dat was de charme van de jaren 80 en de jaren 90. Zelfs ’s nachts kwamen de verzoekjes binnen van de fabrieksarbeiders die in ploegen werkten. De telefoon stond vaak roodgloeiend. ’s Avonds belden de mensen die samen aan het kaarten waren met hun verzoekjes. Dat is helaas steeds meer verdwenen. De tijd dat je in een paar uur tijd een paar honderd verzoekjes kreeg is voorbij, de app stroomt ook wel vol, maar dat zijn veel piraten onder elkaar. Sowieso onderhoudt Buitenzorg veel contacten met andere piraten via de app.

Station Buitenzorg, vernoemd naar de fameuze renpaarden, is te herkennen aan de andere muziekstijl. De grote uitdaging was het om van Nederlandstalige nummers een Duitse versie te vinden en die te draaien. In de loop der jaren heeft dat geleid tot een verzameling van ongeveer 6000 singles en zo’n 1000 lp’s.
De liefde voor de geheime zender is overgedragen op zijn zoon. Ook hij is een groot liefhebber van de muziek.

In de buurt waar de jonge ‘Buitenzorg’ opgroeide waren vroeger ongeveer 8 geheime zenders. Er kon dan ook een heel schema worden opgesteld. En hoewel Station Buitenzorg door 1 persoon bemand werd, was er 1 belangrijke uitzondering: de wedstrijden van BV Veendam. Als Veendam thuis moest spelen moest de overbuurjongen het even overnemen. De liefde voor Veendam was bijna nog groter dan voor de piraat.

Station Buitenzorg herinnert zich de eenmansrecords. Zo lang mogelijk draaien zonder in slaap te vallen. Met daarbij het ongelofelijke record van 56 uur gevestigd door ‘Zwieper en de Sara’. Een mooie beker was de beloning.

Ook de piraat uit de buurt met de papegaai staat in het geheugen van Buitenzorg geprent. Bij binnenkomst riep de vogel standaard “Kop koffie of sigaretje?”. Prachtige herinneringen aan een tijd waarin er nog veel meer zendpiraten waren.

Voor Buitenzorg is het duidelijk: de piraat brengt veel mensen bij elkaar. Het zorgt voor contact tussen mensen en voor sfeer. Misschien niet helemaal meer de sfeer van de jaren 80 en 90, maar zeker met een hoop gezelligheid en samenzijn.

Title one

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.