pIRATENCULTUUR IS CULTUREEL ERFGOED

Op bezoek bij: Hitstream FM in Zwartemeer

Zwartemeer is onder piraten een meer dan bekende plek. In het verleden waren er vele bekende zenders. Hoewel er velen van zijn verdwenen, is de liefde voor de geheime zender niet verdwenen. Het is dan ook geen wonder dat juist in Zwartemeer het hoofdstation van Hit stream Fm is gevestigd.

Hitstream FM is een zendstation op internet. Ongeveer 30 piratenzenders hebben zich erin verenigd, zoals Studio Grensjager, Zender Waaghals en Radio Albatros. Al deze zendpiraten komen uit het gebied tussen Ter Apel en Nieuw-Amsterdam. Een gebied waar altijd al veel zendpiraten hebben gezeten. Het volledige team van Hitstream.FM bestaat uit ongeveer 50 personen en bestaan nu ongeveer 2 jaar.

De geschiedenis van de zendpiraten is echter veel langer. Zo begon Lancia en Stuntvogel zo’n 18 jaar geleden. Stuntvogel begon samen met een vriend, Lancia, te zenden. De vader van de Lancia had ook een zender, waardoor de liefde voor het draaien snel kwam. Lancia en Stuntvogel heeft een lange geschiedenis in het zenden. Het bereik was erg groot, waardoor ook de vele verzoekjes bijna niet te tellen waren. Opvallend was dat deze verzoekjes uit alle provincies kwamen, maar bijna niet uit Overijssel. Zodra de zender aan stond, stond de telefoon roodgloeiend.

Het opbouwen van publiek voor een internetstation was nog de grootste uitdaging. De start was lastig en moeilijk. Ondertussen heeft Hitstream FM vele honderden luisteraars. Uit zo ongeveer ieder land ter wereld heeft Hitstream FM al luisteraars gehad.

Lancia en Stuntvogel draaide zelf al ongeveer 15 jaar geleden via internet. Toch besloot hij met collega piraten om samen te gaan werken via Hitstream FM. Door deze samenwerking kan er nu 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gedraaid. De Lancia en Stuntvogel draait zelf 1 keer per 2 weken op de woensdagavond vanuit de studio. De studio is dan altijd goed gevuld met trouwe fans en andere zendpiraten.

Toch wordt er ook nog op de band gedraaid. Vanaf vrijdag 8 december tot 7 januari 2018 wordt er een zendmarathon gehouden op de 105.60 FM. Voor deze zendmarathon is de vergunning ondertussen binnen. Ook draait Lancia en Stuntvogel nog via de AM-vergunning van Denakker in Klazienaveen. Uiteindelijk vinden ook de internetpiraten het zenden via de AM of FM nog steeds het leukst.

Toch biedt internet ook vele voordelen. Zo kan Hitstream FM nu vrijuit gepromoot worden. Dat is handig om luisteraars te trekken. Zo kon RTV Drenthe gewoon worden uitgenodigd, zonder dat er over de schouder gekeken hoefde te worden. Natuurlijk wordt er ook nog vaak terug gekeken naar de periode zenden op de FM. De vele verhalen uit die tijd zijn meer dan genoeg om avonden te vullen en komen in de studio nog vaak voorbij.
Hitstream is te vinden via www.hitstream.fm . Ze ontvangen graag uw verzoekje!