pIRATENCULTUUR IS CULTUREEL ERFGOED
PIRATENCULTUUR.NL
Piratencultuur is Cultureel Erfgoed, een initiatief van PvdA Drenthe
Piratencultuur is Cultureel Erfgoed, een initiatief van PvdA Drenthe
pIRATENCULTUUR IS CULTUREEL ERFGOED
Oompie Koerier is waarschijnlijk de meest bekende piraat van het land. Maar liefst 43 jaar was hij actief als etherpiraat. Helaas overleed hij in 2000 aan de gevolgen van een hartstilstand. Gelukkig leeft zijn nalatenschap voort via zijn kinderen en zijn muziek.
Dochter Thea kan het zich allemaal nog goed herinneren. Als klein meisje was haar vader al aan het zenden en zat het huis vol met andere piraten. Iedere ochtend ging om 5 uur de zender aan. Oompie Koerier en de Zwarte Madonna, haar vader en moeder. Maar ook zij had een piratennaam als De Vrouwelijke Toronto. Die naam had ze te danken aan het invallen bij Toronto. Toronto lag in het ziekenhuis en zij draaide voor hem. De piratennaam De Vrouwelijke Toronto was geboren.
Thea draaide vroeger zelf ook wel op de zender van haar vader. Als Oompie Koerier weer eens naar Veenhuizen moest, namen de kinderen het over. Vader belde dan vanuit de gevangenis dat de zender aan moest. Ook kwamen er meteen de eerste verzoekjes van anderen die vast zaten in de gevangenis. De kinderen stonden dan trouw om 5 uur op om de zender aan te zetten en de vele telefoonverzoekjes te verwerken. De telefoon stond vaak roodgloeiend. Alle verzoekjes werden opgeschreven.
De liefde voor de piratenzender zit nog steeds diep. Ook zoon Lammert, De Tornado, heeft lang gedraaid. Hij draait nu nog op internet via Walrusradio. Een neef is nog steeds actief als zendpiraat. De rest is gestopt met draaien, maar als het even kan staat de radio op een geheime zender. Het liefst niet te veel gepraat, maar de Nederlandstalige muziek van vroeger. Muziek die op andere zenders niet meer te horen is.
Het kleine huis in Zuidbroek was ook zonder piraten al vol. Vader, moeder, 5 dochters en 1 zoon. Daarnaast nog de nodige dieren: geiten, honden, katten. Altijd was het huis vol. Daar kwamen dan al die piraten nog eens bij die op bezoek kwamen. Voor eten was dan ook niet altijd tijd. Veel contacten met de piraten van toen is er niet meer. Het is ook lastig, want de echte namen weet ze vaak niet. Zo kwam Thea laatst Janpie Witlof nog tegen. Hoe hij echt heet? Een raadsel.
Oompie Koerier had geluk met agent Kremer. Hij probeerde Oompie Koerier altijd op tijd te tippen om van de band af te gaan. Daardoor wist hij vaak te ontsnappen aan de radiocontroledienst. Een voordeel van de grote bekendheid en populariteit van Oompie Koerier. Thea merkt het nu nog. Als de naam Grofsmid valt wordt er snel de link gelegd met Oompie Koerier. Natuurlijk heeft ook het optreden van Lammert in Man Bijt Hond daaraan bijgedragen.
Meer dan 3 jaar heeft Oompie Koerier in Veenhuizen doorgebracht. Soms samen met zijn zoon. Voor de kinderen was het niet eens raar. Het was alsof vader over ver aan het werk was. Sterker nog, het was zelfs leuk om hem te bezoeken. In de gevangenis kregen ze in elk geval wat lekkers. Dat was er thuis niet. Uit het lied ‘In Bankenbosch’ bleek ook wel dat Oompie Koerier het ook zo slecht nog niet vond in Veenhuizen. “In Bankenbosch zit je vast, maar loop je los”. Het was er eigenlijk wel gezellig.
Thuis stond alles in het teken van de zender. Eerst was de studio achter het huis. Later werd het huis van de buren erbij aan getrokken als studio, maar die woning werd al snel gesloopt. In de nieuwe woning stond de zender gewoon in de woonkamer.
Nieuwe muziek kwam automatisch in huize Grofsmid. Platen werden per post gestuurd of ze werden langs gebracht. Vele muziek carrières zijn gestart vanaf zijn zender. Een zender met een groot bereik met alleen Nederlandstalige muziek. Geen enkele Engelstalige plaat kwam op de zender.
Oompie Koerier streed voor het Nederlandstalige lied. Hij had zich voorgenomen om door te draaien als piraat tot Hilversum meer Nederlandstalig zou draaien. Het zorgde voor optredens bij Jack Spijkerman en Sonja Barend. Zo kreeg hij landelijk bekendheid. Of zoals het werd omschreven: Bekend van Radio, TV en PTT.
Het laatste televisieoptreden overviel hem. Oompie Koerier was al slecht van gezondheid. Het meest erge was dat hij zijn stem kwijt was. Daardoor kon hij niet meer optreden en draaien. Het maakte hem erg verdrietig. Daarnaast dreigde hij nog een keer naar de gevangenis te moeten. Iets wat hij lichamelijk niet meer aankon. Zijn fans schreven daarom een brief aan de Koningin met het verzoek om gratie. Hart in Actie van SBS 6 ging ermee aan de slag en bezorgde Oompie Koerier nog een fantastische dag. Een speciale live-uitzending van Radio Menterwolde stond in het teken van hem. Nummers van hem werden gedraaid, maar het mooiste was wel het optreden van Jan Boezeroen en Jetje. Twee grote vrienden die ook veel aan Oompie Koerier te danken hebben. Het werd een emotionele dag. Oompie Koerier heeft uiteindelijk geen straf meer uitgezeten. Op het gratieverzoek is nooit een antwoord gekomen.
Oompie Koerier is helaas maar 62 jaar geworden. Op zijn grafsteen staat een microfoon. De piratenmuziek en het zenden waren zijn leven. Tijdens zijn uitvaart werd gesproken:
Sommigen is het gegeven
Voor hun grote hobby te leven
De ether was zijn werkterrein
In de lucht wilde hij graag zijn
Als zendpiraat leeft hij in gedachten voort
Ja, hij mag nu door de grote poort
Oompie Koerier, een voorvechter van het Nederlandstalige lied en zendpiraat van het eerste uur.
Volg ons ook op Facebook!